fbpx
Оваа политика објаснува како Друштвото за услуги и е-трговија дооел Скопје (во натамошниот текст: Ex.mk) може да ги користи вашите лични податоци за цели на директен маркетинг.

ШТО Е ДИРЕКТЕН МАРКЕТИНГ?

Директен маркетинг е рекламирање кое е насочено кон конкретни физички лица, за разлика од рекламите на билборди, во весниците, преку радио или телевизија, кои се однесуваат на група на физички лица кои ќе ги прочитаат или слушнат.

КАКО ГО КОРИСТИМЕ ДИРЕКТНИОТ МАРКЕТИНГ

Ex.mk користи директен маркетинг преку е-маил (користејќи ја платформата на MailChimp). Ние не спроведуваме директен маркетинг усно преку телефон или по пошта.

Ex.mk спроведува политика на избор (opt-in) со која секој што сака да добие директен маркетинг од нас може да се регистрира на нашата веб страница.

КАКОВ ДИРЕКТЕН МАРКЕТИНГ ИСПРАЌАМЕ

Директен маркетинг што може да ви го испрати Ex.mk, вклучува неделен е-магазин кој содржи информации за нови производи и услуги, специјални понуди, промоции и настани.

Ex.mk може да ви испрати информации за нови производи и услуги, специјални понуди, промоции и настани во форма на е-маил.

КАКО ДА ГИ ДОБИЕТЕ ОВИЕ ИНФОРМАЦИИ

Секој што сака да ги добие овие информации ќе треба да се „пријави“ (opt-in), со што ќе ни даде експлицитна согласност да му испратиме директен маркетинг.

Секој може да се пријави со селектирање на квадратчето „Се согласувам“ со што во нашата база се запишува вашата е-маил адреса, IP адресата и датумот на регистрација.

Следејќи ги одредбите на Законот за заштита на личните податоци, Ex.mk може во секое време да докаже дека добил валидна согласност и води евиденција за тоа кој се согласил, кога, како и за што.

КАКО ДА ПРЕСТАНЕТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ ОВИЕ ИНФОРМАЦИИ

Можете да ја повлечете својата согласност во секое време и да приговарате во кое било време за обработка на вашите лични податоци за цели на директен маркетинг. Ex.mk нуди опција за „одјава“ (opt-out) од електронскиот билтен (Newsletter) во секое време преку линкот за одјавување достапен во е-маил пораките што ги добивате од нас. Ex.mk води евиденција на физички лица кои се одјавиле од услугата за директен маркетинг. Со повлекување на вашата согласност Ex.mk ќе ги избриши во целост вашите податоци во рок од 30 работен ден од збирката на личните податоци за директен маркетинг.

Деталите за вашиот профил ќе бидат целосно избришани* од нашата база на податоци што е можно поскоро, но не подоцна од 30 работни дена откако ќе го добиеме вашето барање.

* Ве молиме запомнете: не можеме да ги избришеме записите за вашите нарачки, бидејќи законски имаме обврска да ги чуваме овие информации за проверка од надлежните институции во период предвиден со закон.

КАКО Ex.mk ПОСТАПУВА СО ВАШИТЕ ПОДАТОЦИ

Ex.mk постапува со личните податоци на транспарентен начин: Називот и деталите за компанијата се вклучени кога се праќаат маркетинг активности преку е-маил и На корисниците на веб страницата им е дадена јасна и лесно разбирлива политика за приватност и се информирани за нивните права како субјекти на лични податоци.

Ex.mk ја гарантира безбедноста и точноста на збирката на личните податоци за директен маркетинг:

Личните податоци се користат само за цели на директен маркетинг;

Веродостојноста на збирката на лични податоци за директен маркетинг се проценува преку земање и проверка на случајни примероци;

Се бришат сите ирелевантни или преобемни лични податоци;

Вработените кои се овластени да обработуваат лични податоци за цели на директен маркетинг се обучени да ги почитуваат и имплементираат барањата од Законот за заштита на личните податоци.

РАЗМЕНА НА ПОДАТОЦИ

Ex.mk не продава, разменува или споделува лични податоци и информации за своите клиенти со трети лица за цели на директен маркетинг, освен со обработувачите кога е потребно за да ги обезбедат услуги на Ex.mk за цели на директен маркетинг. Со сите обработувачи Ex.mk има склучено договори согласно одредбите од Законот за заштита на личните податоци и во согласност со оваа политика за директен маркетинг.

Повеќе информации можете да најдете во Политиката за приватност.

Последна промена: Октомври 2021 година

Политика за колачиња (cookies)

Оваа веб страница може да употребува cookies и технологија на следење во зависност од понудените форми. Cookie и технологијата на следење се корисни за прибирање на информации како што се тип на пребарувач и оперативен систем, следење на број на посетители на веб страницата и употреба на веб страницата од страна на посетителите. Cookies исто така придонесуваат кон подобрување на веб страницата и нејзино прилагодување кон потребите на посетителите. Личните податоци не можат да се прибираат преку Cookies.

Кога за прв пат ќе пристапите на било која страна на Ex.mk ќе добиете порака која ќе ве извести дека користиме колачиња. Со кликнување на „се согласувам“, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување на користење на веб страната изјавувате дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии.

Што се колачиња?

Колачињата се мали текстуални датотеки, делови од код, што се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на твојот компјутер при твојата следна посета на нашата веб-страница, со што се овозможува подобро корисничко искуство. Колачињата се зачувуваат на вашиот компјутер или мобилен уред кога ја посетувате веб страната. Кога нареден пат ќе ја посетите истата веб страна, колачињата доволуваат препознавање на вашиот пребарувач. Преку колачињата не се прибираат лични податоци, ниту пак читаат други зачувани фајлови за колачиња од други веб страни. Сите информации кои се меморираат во рамките на колачиња можат да бидат искористени единствено за потребите на интернет услугата на начин на кој нема да биде загрозена твојата приватност. Можете во било кое време да ги оневозможите колачињата, односно да не се согласите со користење на колачиња на начин што при првата посета на наша веб страна во долниот дел од екранот излегува прозорец кој ве информира за нашата Политика за колачиња и ви дава избор дали сакате или не сакате да користите колачиња.

Колачињата кои се директно поставени на веб страната (Ex.mk) се нарекуваат „колачиња од прва страна“. Колачињата кои се поставени на други страни се нарекуват „колачиња од трети страни“. Колачињата од трети страни овозможуваат различни функционалности на нашата веб страна како рекламирање, аналитики или социјални медиуми, не се во сопственост на Ексквизит дооел Скопје и немаме контрола врз нив на тоа како истите ќе бидат користени.

Зошто се користат колачињата?

Колачињата се користат за подобро разбирање на користењето на веб страната од страна на посетители и за подобрување на искуството при нивното користење. Колачињата овоможуват препознавање на корисничките уреди на користење во спредба со претходни посети со цел да се персонализираат рекламите за поголема релевантност кон корисниците. Овие информации можат да се соберат од сите веб пребарувачи и уреди (компјутери, лаптопи, паметни телефони, таблети...), но маркетинг колачињата не содржат лични податоци за корисните.

Нашата веб страна употребува различни видови колачиња. Некои колачиња се поставени од трети сервиси со цел оптимизирање и подобрување на вашето искуство на Ex.mk.

Колачиња кои ги користиме:

Неопходни колачиња-се користат за навигација и за олеснување на вашиот пристап и користење на страната. Тие се неопходни зa пренос на комуникации на мрежата или за снабдување на услуги побарани од вас. Употребата на овие колачиња овозможува безбедно и ефикасно користење на колачињата. Нашата веб-страница бара употреба на овие колачиња за правилно управување или обезбедување на неопходните функции во врска со услугите што ги барате. На пример, нашата веб-страница ги користи овие колачиња за да идентификува доверлив веб сообраќај. Овие колачиња не содржат никакви лични податоци и не може да се исклучат со овие поставки.

Колачиња за аналитика- овие колачиња ни овозможуваат да ја подобриме работата на нашата веб-страна, дозволувајќи ни на нас и на нашите трети даватели на услуги да го препознаваме и броиме бројот на посетители и да видиме како посетителите се движат на нашата веб-страна кога ја користат. Овие колачиња генерираат збирна статистика што не е поврзана со индивидуализиран профил.

Функционални колачиња- овие колачиња се корисни за подобрување на искуството на вашата веб-страна, но не се од суштинско значење. На пример, овие колачиња ни помагаат да препознаеме дека се враќате на нашата веб-страна и да ја персонализираме содржината за вас.

Колачиња за маркетинг- овие колачиња се користат за следење на посетителите низ веб страниците. Целта е да се прикажат реклами кои се релевантни и привлечни за корисникот. Тие ни помагаат да го разбереме купувачкото однесување на нашите посетители, што ни помага да продолжиме да ја подобруваме нашата веб-страна во ваша корист.

Колачиња за маркетинг - колачињата за маркетинг може да бидат и колачиња од трети страни. Информациите собрани преку овие колачиња може да се користат за маркетинг активности на Google Ads, Facebook, Instagram или за рекламирање на други веб-страни кои ќе ги посети корисникот кој претходно ја посетил нашата веб-страна. Google, Facebook, Instagram и други трети страни прикажуваат AdWords односно реклами низ различни интернет страни и апликации кои корисникот ги посетува и користи. Овие реклами се засноваат и на претходни посети на корисниците на нашата веб-страна користејќи колачиња. За повеќе информации во врска со колачињата поставени од трети страни погледнете ги нивните сопствени политики за приватност и колачиња. Како да ги оневозможиш колачињата?

Менито „Помош“ („Help“) во лентата со алатки на интернет-пребарувачот на твојот компјутер ги дава следниве информации за корисниците:

  • Како да го спречиш прифаќањето нови колачиња во пребарувачот;
  • Како да го поставиш пребарувачот да те извести кога ќе примиш ново колаче;
  • Како целосно да ги исклучиш колачињата.

Доколку не ги прифатите колачињата, тогаш постои можност дел од содржината на веб-страницата да не биде достапна, на пример, одредени кориснички релевантни понуди може да не се прикажат правилно. За да се спречи ова, Ви препорачуваме да ги прифатите колачињата, доколку сакате да ги добиете сите функционалности од нашата веб страница.

Постојат многу информации за колачињата кои се достапни во случај да сакате да дознаете повеќе за нив.

Microsoft Internet Explorer:

https://support.microsoft.com/en-gb/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies

Google Chrome:

https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en

Mozilla Firefox:

https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences

Apple Safari:

https://support.apple.com/kb/PH21411?locale=en_US

Општи информации

Политиката за колачиња е дел од Политиката за приватност на Ексквизит дооел Скопје која што објаснува што Ex.mk прави со собраните информации од нашите корисници. За повеќе иформации посетете ја Политиката за приватност. Политиките може да се менуваат и обновуваат повремено. Ве молиме посетувајте ги полтиките за информираност при евенутални промени.

Последна промена: Октомври 2021

Можете да одберете неколку начини за плаќање: онлајн со платежна картичка (MAESTRO, MASTER, VISA) и преку про-фактура.

Начинот на плаќање преку интернет е многу едноставен.

Со полнење на својата кошничка, купувачот самиот креира свое корисничко име и лозинка за да изврши наплата на производите. Купувачот во моментот на плаќање треба да знае дека веб страната на Ексквизит го редиректира, односно пренасочува кон безбедносната веб страна на Casys креирана за ваков тип на купување и на таа заштитена страна внесува податоци за својата платежна картичка. По извршената трансакција страната повторно се редиректира на веб страната на Ексквизит.

За овој вид на плаќање Ексквизит има склучено договор со Комерцијална Банка ад Скопје.

 

Технички и безбедносни аспекти за e-commerce услугата

Ексквизит на својата интернет продавница има креирано интерфејс, кој откако купувачот е конектиран на интернет продажното место, го води низ процесот на разгледување и нарачување на производи/услуги. Во моментот на плаќање купувачот се редиректира, односно се пренасочува на заштитена страна на Процесинг центарот, на која се внесуваат податоци за платежната картичка (број на картичка, дата на важење на картичката, cvv). Откако ќе заврши обработката на трансакцијата, се пренасочува повторно во Интернет продажното место, односно на страната на Ексквизит. Со ова Ексквизит нема дополнителна одговорност за чување на доверливи податоци за платежната картичка, која пак го заштитува клиентот од можна злоупотреба на картичката, која може да настане во моментот на компромитирање на овие доверливи податоци.

За e-commerce услугата, Комерцијална Банка ад Скопје има имплементација на 3D Secure технологија, која подразбира дополнителни методи на автентификација (Master Card Secure Code и Verified by Visa) на имателите на платежните картички. Со имплементацијата на 3D Secure технологијата се штити и Ексквизит во процесот на купување од евентуалната можна злоупотреба на платежните картички што се поминуваат преку неговото Интернет продажно место. Освен наведеното, имплементирана е и друга безбедносна мерка, 128bit SSL која е потребна во комуникацијата помеѓу купувачот и процесинг центарот.

 

Упатство: Како да платам?

Производите се испорачуваат во период од 24 часа за Скопје и 48 часа за градовите во Македонија.

Ви нудиме можност за однапред резервиран ден и термин за испорака, со испратена нарачка неколку дена однапред. Оваа опција најмногу им одговара на оние кои не сакаат да го заборават роденденот или важниот ден на нивните најблиски, со што при нарачката оставаат детали и инструкции за испораката и во календарот кој се појавува на крајот од нарачката го одбележуваат денот за испорака.

Порачаните производи во сабота, ќе Ви бидат доставени во понеделник за Скопје, односно вторник за градовите во Македонија.

Испорака во сабота е возможна со направена најава однапред од 1 ден само за Скопје. Испораки во сабота не се вршат во другите градови од Македонија.

Испораки не се вршат во недела и на државни празници.

Доколку сакате да приредите изненадување: Бидете сигурни дека лицето ќе биде на достапно на адресата или на телефонскиот број на денот кога треба да ја прими пратката. На денот на испораката, доколку на адресата нема кој да ја прими пратката и доколку лицето кое треба да ја прими пратката не одговара на телефонскиот број или од било која причина не сака да ја прими пратката, пратката ќе се врати во централата во градот. Ќе бидете известени за направените обиди и наредното испраќање на пратката ќе ви биде дополнително наплатено.

Ексквизит има склучено договор за соработка со Фалкон, Еко Логистик, Карго, Курир, Ин Пошта, Македонска Пошта и има свое овластено лице за дистрибуција.

Купените производи ќе бидат доставени до адресата која сте ја навеле како адреса за испорака. Трошоците за испорака се додаваат на крајот од порачката.

Плаќање преку интернет или со уплатница со испорака во Скопје: 300,00 ден. 

Плаќање преку интернет или со уплатница со испорака низ Македонија: 300,00 ден.

За порачките во висина над 3.000,00 денари не се наплаќа испорака.

 

Враќање на производи и средства

Ексквизит дооел Скопје обезбедува враќање на производи и средства единствено за производите кои се купени и платени од www.exquisite.mk или од неговите поддомени.

Производот, кој е неотпакуван и неупотребуван може да се врати во рок од 7 дена, заедно со приложената фактура и испратница и истиот може да го замените со нов. Во овој случај, Ве молимe да не информирате за Вашето барање и да го доставите на адреса: Ексквизит дооел Скопје, ДЦ Алуминка, лок. 5, Партизански одреди бб, Скопје.

Доколку станува збор за оштететување при процес на производство, производот ќе ви биде заменет за нов. Доколку станува збор за оштетување при користење, производот не може да се замени.

Во случај да барате враќање на паричните средства, тоа можете да го остварите само доколку производот го вратите неупотребуван и во оригиналното пакување, со приложена фактура и испратница во период од 7 дена од приемот на производот. Парите ќе ви бидат префрлени на истата банкарска сметка која сте ја користеле при плаќање на производот.

Објава за промени

Доколку има некои промени во нашата политика за испорака и враќање на производите, истите ќе бидат напишани во оваа политика, почетната страница и на други места за кои сметаме дека се соодветни.

Ви благодариме за посетата на нашата веб страница. Приложената политика за заштита на лични податоци објаснува како ги користиме Вашите лични податоци генерирани на оваа страница. Со Политиката за заштита на личните податоци се уредува и правото на приватност и сигурност на личните податоци кои се цел на обработката. Политиката за заштита на лични податоци се однесува за вебстраницата на Ексквизит дооел Скопје, www.exquisite.mk и се појавува на дното од страницата. Оваа политика се однесува и се применува на сите наши домени и поддомени и се појавува на дното од страницата.

Објавите во Политиката за заштита на лични податоци можат да бидат изменети и секоја измена ќе биде евидентирана. Притоа, Ве покануваме да ја прегледате политиката за заштита на лични податоци секогаш кога ќе ја посетувате нашата веб страница со цел да ги дознаете најновите промени кои се однесуваат на користење на Вашите лични податоци.

Прибирањето на личните податоци на оваа веб страница е во согласност со прописите за заштита на личните податоци.

Забелешка:доленаведените објави во оваа Политика за заштита на лични податоци се однесуваат само за оваа веб страница. Доколку се поврзувате со други веб страници, потребно е да ги разгледате и прочитате Политиките за заштита на личните податоци објавени на истите.

Видови информации кои ги прибираме

На нашата веб страна собираме два вида на податоци од нашите корисници: Лични податоци и Не-лични податоци кога имате интеракција со нас или нашиот сајт, на пример кога:

пристапувате или ја користите нашата веб страна;

се регистрирате, се зачленувате или креирате профил на Ex.mk;

ги отворате или одговарате на нашите е-пораки;

контактирате со нашата корисничка поддршка;

оставате коментари на страната;

ја посетувате било која веб страна која прикажува наши реклами или содржини;

купувате производи или услуги преку нашата страна;

се поврзувате на страната преку социјалните мрежи;

ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ. Лични податоци се податоци кои идентификуваат одреден краен корисник. Кога ќе се вклучите во некои активности на веб-страница, како на пример креирање на профил, порачување производ или услуга од нас, пополнување на анкета, објавување на мислење, барање податоци за нашите услуги, може да побараме да обезбедите некои податоци за Вас. Не е задолжително за да се вклучите во некоја активност која бара идентификација. Ако одберете да се вклучите во некоја активност која бара идентификација, може да побараме од Вас да обезбедите одредени лични податоци, како на пример: име и презиме, поштенска адреса (вклучувајќи и поштенски код), е-мејл адреса, телефонски број и датум на раѓање. Личните податоци, доброволно поднесени од нашите посетители: Име, презиме, поштенска адреса, контакт телефонски број и електронска адреса, се прибираат и употребуваат со цел да се исполни Вашата побарана нарачка.Кога ќе нарачате производ или услуга, податоците кои ги внесувате за плаќање се податоци кои ние не ги чуваме, а се процесираат преку https безбедносна конекција преку платежниот процесинг систем на Комерцијална Банка. Во зависност од активноста, некои од податоците се задолжителни, а некои се идентификувани како доброволни. Ако не се обезбедат задолжителните податоци за одредена активност која го бара тоа, нема да Ви биде дозволено да се вклучите во таа активност.

Ние ги користиме личните податоци за да Ви обезбедиме производи и услуги, за да го подобриме работењето на веб-страната, за да ги подобриме нашите маркетиншки и промотивни напори, за да ја анализираме корисноста на веб-страната, за да ги подобриме нашите понуди за производи и услуги, и да го прилагодиме вашето искуство со трети лица како што е предвидено во оваа Политика за заштита на лични податоци. Исто така може да ги користиме личните податоци заради решавање на проблеми, решавање на спорови, остварување на административни задачи, контакт со Вас, спроведување на нашите договори со Вас, вклучувајќи ги и нашите Услови на користење и оваа Политика за заштита на лични податоци, во согласност со применливиот закон.

НЕ-ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ. Не-лични податоци се податоци кои не го идентификуваат крајниот корисник. Овој вид на податоци може да вклучат работи како универзален Ресурсен Локатор ("URL") на веб страната која сте ја посетиле пред да дојдете на нашата веб-страница, URL на веб страната која сте ја посетиле по напуштањето на нашата веб-страница, страните кои ги посетувате на нашата веб-страна и времето што го поминувате на секоја страна, термини кои сте ги користеле за пребарување на нашата веб страна, типот на пребарувачот, верзија и plugins што ги користите, вашиот Интернет протокол ("IP") адреса, уредот од кој пристапувате, вид и модел. Повеќе за прибирањето на овие податоци можете да прочитате во нашата Политика за колачиња (cookies).

Избор на корисникот за зачувување и употреба на податоци

Иако податоците се користат за подобрување на вашето искуство, самостојно можете да одберете да ограничите кои податоци ги давате, да не ги дадете податоците или да ја ограничите комуникацијата која Ексквизит ја има со вас.

Промотивни е-пораки

Може да одберете дали сакате или не сакате да добивате неделни известувања од Е-Магазинот и во било кое време може да одберете да не добивате повеќе вакви содржини следејќи ги инструкциите од испратената промотивна порака од нас. Доколку повеќе не сакате да добивате пораки, во секое време можете да го кликнете копчето „одјави се“ на дното од било која од нашите е-пораки. Имајте во предвид дека иако сте се одјавиле од Е-магазинот ние сеуште можеме да ви праќаме не-промотивни е-пораки за извршена потврда за нарачките кои ќе ги правите во иднина. Колачиња и други технологии

Можете да одберете како Вашиот пребарувач зачувува Колачиња (анг. Cookies) со опцијата "Поставки на колачиња" која се појавува како Pop Up кога го посетувате www.ex.mk. За повеќе информации ве молиме посетете ја “Политиката за колачиња”.

Примена на начела за заштита на личните податоци

- Законит, фер и транспарентен начин на обработка на личните податоци

Вашите лични податоци се собираат и обработуваат врз основа на Ваша согласност или заради исполнување на законска обврска. (Закон за трговија, Закон за електронска трговија, Законот за заштита на потрошувачи, Закон за електронски документи, електронска идентификација и доверливи услуги, Закон за облигациони односи).

- Ограничување на целта на обработката на личните податоци

Вашите лични податоци на веб страницата се собираат и обработуваат за цели на онлајн купување, за контакт со нас, за добивање на известувања од нашата понуда на производи, за добивање на нашиот билтен, за идна соработка со нас, како и за замена/враќање на производ. Тие не се предмет на натамошна обработка за цели различни од првично дефинираните.

- Ограничување на обемот на личните податоци

Обработката на личните податоци е ограничена само на оние податоци кои се неопходни за да се исполнат целите на обработката. Обемот на личните податоци е соодветен на она што е потребно за исполнување на целите (регистрација при нарачување или регистрација за е-магазин).Доколку се појави потреба за дополнителна обработка на Вашите лични податоци, ќе Ве информираме и ќе побараме Ваша согласност за таа дополнителна обработка.

- Точност на личните податоци

Спроведуваме разумни мерки за потврдување на точноста, за исправка и/или бришење на неточните лични податоци кои ги обработуваме. Покрај овие мерки, Ви овозможуваме да го остварите Вашето право да побарате исправка, дополнување или бришење на личните податоци на лесен и едноставен начин.

- Ограничување на роковите на обработка на личните податоци

Ексквизит води грижа, Вашите лични податоци да се чуваат во роковите предвидени во точка во оваа Политика за приватност. По изминувањето на роковите или по исполнување на целта за обработката, Вашите лични податоци се бришат.

- Интегритет и доверливост на личните податоци

Ex.mk презема соодветни технички и организациски мерки за заштита на личните податоци што се собираат преку оваа веб страница од неовластен пристап, незаконско откривање и уништување на податоците. Пристапот до личните податоци е ограничен само на лицата кои се посебно овластени за тоа

Правна основа и цел за обработка Вашите лични податоци

Нашата веб страница собира лични податоци исклучиво од субјектите на лични податоци (корисниците).

Правна основа

Правна основа за обработка на Вашите лични податоци преку нашата веб страница во деловите: „Регистрирајте се“, „Пријавете се“, „Контакт“ и „Newsletter“ е Вашата согласност.

Цели

Преку формата „Регистрирајте се“ и „Пријавете се“ ги обработуваме Вашите лични податоци за цели на онлајн купување, но и за добивање на известувања од нашата понуда на производи доколку претходно се согласите со тоа.

Преку формата „Контакт“ ги обработуваме Вашите лични податоци за да одговориме на Вашите коментари и пораки.

Преку формата „Newsletter“ ги обработуваме Вашите лични податоци за редовно да Ви испраќаме електронско издание на нашиот билтен.

Кои категории на лични податоци ги обработуваме

Регистрирај се

Доколку сакате да се регистрирате на нашата веб страница, потребно е да ги внесете Вашите лични податоци:

- име и презиме,

- податоци за контакт (адреса, е-маил, телефон, град, поштенски број)

- IP адреса (се зачувува автоматски)

Нашата веб страница Ви нуди можност да се согласите со Условите за користење и со оваа Политика за приватност, но и можност да се согласите да добивате известувања за нашата понуда на производи (директен маркетинг).

Најави се

Откако сте веќе регистрирани на нашата веб страница, за да се најавите, потребно е да ги внесете Вашите лични податоци:

- е-маил

- лозинка

- IP адреса (се зачувува автоматски)

Контакт:

Доколку сакате да не контактирате, потребно е да ги внесете Вашите лични податоци:

- име и презиме

- податоци за контакт (е-маил, телефон)

- IP адреса (се зачувува автоматски)

Newsletter (Е-Магазин):

Доколку сакате да Ви го испраќаме нашиот билтен во електронска форма, потребно е да го внесете Вашиот личен податок:

- е-маил

- IP адреса (се зачувува автоматски)

Регистрација и најава на нашата веб страна

Имате можност да се регистрирате на нашата веб страница со внесување на личните податоци опишани во оваа политика. Вашите лични податоци се собираат и чуваат за цели за регистрација, со што станувате наш корисник и Ви е овозможено онлајн купување на производите од нашата понуда. Со најавување на нашата веб страница, се зачувува IP адресата доделена од давателот на Интернет услуги и датумот и времето на Вашето најавување. Ова е единствениот начин да се спречи злоупотребата на нашите услуги и да се овозможи истрага за сторена повреда, доколку е потребно. Зачувувањето на овие податоци е потребно за наша заштита. Овие податоци нема да бидат откриени на трета страна, освен ако се откријат за цели на кривично гонење или ако постои друга законска обврска за нивно откривање.

Со доброволно внесување на личните податоци, нудиме регистрација на корисниците на нашата веб страница. Регистрираните корисници можат во секое време да направат исправка на личните податоци внесени при регистрацијата или целосно да ги избришат личните податоци од нашата база на податоци.

Можност за контакт преку веб страницата

Нашата веб страница Ви овозможува брз контакт и директна комуникација со нас преку емаил адреса или преку формата за контакт, при што Вашите лични податоци автоматски се зачувуваат, за да одговориме на Вашите пораки и коментари. Овие лични податоци нема да бидат откриени на трети лица.

Пријава за добивање на Newsletter

За редовно да бидете известени за производите од нашата понуда, имате можност да се пријавите да го добивате нашиот билтен (newsletter). Нашиот билтен може да го добивате само ако (1) имате важечка е-маил адреса и (2) ако сте се пријавиле за достава на билтенот. По пријавата за добивање на билтенот, ќе Ви биде испратен потврдувачки е-маил на Вашата е-маил адреса, од правни причини, а во постапка за двојна согласност (opt-in). Оваа е-маил потврда се користи за докажување дека Вие како сопственик на е-маил адресата сте побарале да го добивате билтенот. При пријава за билтенот ја собираме и Вашата IP адреса која е доделена од интернет провајдерот (ISP), која ја користите за време на пријавувањето, како и датумот и времето на пријавување. Собирањето на овие податоци е неопходно за да може да се открие евентуалната злоупотреба на Вашата е-маил адреса, и истото служи како средство за правна заштита на Ex.mk. Личните податоци собрани во рамки на пријавата за добивање на билтенот ќе се користат единствено за оваа цел. Личните податоци собрани преку билтенот нема да се пренесуваат на трети страни. Согласност за обработка на Вашите лични податоци за добивање на билтенот, имате право да ја повлечете во секое време. За оваа цел, во секој билтен е поставен соодветен линк. Исто така, пријавата за добивање на билтенот може да ја откажете во кое било време директно на нашата веб страница или да не известите на друг начин.

Заштита на податоците

Превземаме бројни мерки на претпазливост со цел да се заштити безбедноста на лични податоци и користиме HTTPS безбедносен протокол при обработка и пренос на информациите до нашите сервери.

Вашата лозинка е клучот од Вашата сметка. Вашето корисничко име и лозинка треба да се разликуваат и да Ви бидат познати единствено Вам. Доколку Вашето корисничко име е идентично со Вашата лозинка, возможно е лесно користење на Вашиот идентитет при користење на било какви активности на веб страницата. Користете броеви, букви и специјални знаци и не ја откривајте Вашата exquisite лозинка никому. Доколку изгубите контрола врз лозинката, губите и контрола врз Вашите лични податоци и можете да станете предмет на законски водени активности предводени во Ваше име. Заради тоа, доколку Вашата лозинка е компромитирана од било која причина, веднаш известете го Ексквизит и сменете ја лозинката.

Податоците кои ги внесувате при плаќањето односно купувањето од Вашата платежна картичка не се зачувуваат или пренесуваат преку нашите сервери. Трансакциите се процесираат преку платежниот процесинг систем на банката со која соработуваме Комерцијална Банка која е сертифицирана од VISA и MasterCard за процесирање на трансакции. Во моментот кога го вршите плаќањето и ги внесувате податоците истите се процесираат преку HTTPS безбедносниот протокол на банката со користење на Secure Socket Layer (SSL) технологија и за нас не се видливи податоците од Вашата платежна картичка, единствена информација за Вашата трансакција која е видлива за нас е Вашето Име и Презиме од платежната картичка, последните 4 броеви од картичката и сумата на која е извршена трансакцијата, додека сите останати се енкриптирани.

Рок за чување на личните податоци

Личните податоци доставени преку формата:

- „Регистрирајте се“, „Најавете се“, односно „Сметка“ се чуваат се до повлекување на согласноста, односно до моментот кога ќе одлучите да го избришете Вашиот профил или ќе побарате ние тоа да го сториме за Вас.

- „Контакт“ се чуваат најдолго 6 месеци од денот на доставување на пораката.

- „Newsletter“ се чуваат до повлекување на дадената согласност.

Вашите лични податоци ги обработуваме и чуваме само во времето потребно за постигнување на целта заради која се собрани.

Ако престанала целта заради која се обработуваат или ако истече рокот на чување, пропишан во нашите интерни акти, личните податоци се бришат или се ограничува нивната обработка.

Давање на лични податоци на користење

Само врз основа на закон Вашите лични податоци можат да бидат дадени на користење на државни органи или други институции. Имено, станува збор за следните можни ситуации:

Забрането или побарано со Закон

Заштита на постоечка или потенцијална измама или неавторизирана трансакција

Истрага на измама која веќе се случила

Информациите кон горе наведените тела/институции не се пласирани за маркетинг цели.

Обврска за тајност и заштита на личните податоци

Вашите лични податоци се безбедно сочувани од губење, уништување, фалсификување и неавторизиран пристап. Единствено авторизирани вработени имат пристап кон овие информации. Преносот на личните податоци е заштитен со соодветни методи, така што истите нема да бидат читливи при преносот и заштитени соодветно на ризикот и природата на податоците кои се пренесуваат. Заради спречување на неовластен пристап и злоупотреба на личните податоци, ќе се превземат сите потребни технички и организациски мерки за заштита на личните податоци.

Употреба на веб страницата од страна на малолетни лица

Им препорачуваме на сите родители и старатели да ги научат своите деца на безбедно и одговорно ракување со личните податоци на интернет. Малолетните лица не смеат да даваат лични податоци без дозвола од нивните родители или старатели. Ексквизит никогаш нема намерно да земе лични податоци од малолетници, ниту пак истите да ги проследи на трета страна без дозвола од родителот/старателот.

Права на субјектите на личните податоци

Право на потврда

Како субјект на лични податоци (корисник, купувач, посетител) имате право да добиете потврда од Ex.mk дали ги обработуваме Вашите лични податоци.

Право на пристап

Во секое време имате право да добиете информации од Ex.mk за Вашите лични податоци, како и копија од овие податоци. ЗЗЛП Ви гарантира пристап до следниве информации:

- цел на обработката;

- категории на личните податоци;

- корисници или категории на корисници на кои им биле откриени или ќе бидат откриени личните податоци;

- ако е можно, време на чување на личните податоци или ако тоа не е можно, критериумите користени за одредување на времето на чување;

- постоење на право да се бара исправка или бришење на лични податоци или ограничување на обработката на лични податоци;

- постоење на право на поднесување барање до Агенцијата за заштита на личните податоци;

- кога личните податоци не се собрани од Вас, сите достапни информации за изворот на лични податоци;

- постоење на автоматско донесување одлуки, вклучително и профилирање, и во тие случаи, релевантни информации за вклучената логика, како и значењето и предвидените последици на таквата обработка за субјектот.

Покрај тоа, имате право да добиете информации за тоа дали личните податоци се пренесени во трета земја, како и за соодветните заштитни мерки во врска со преносот.

Право на исправка

Имате право да добиете исправка на Вашите неточни лични податоци без непотребно одложување. Земајќи ги предвид целите на обработката, имате право да ги дополните нецелосните лични податоци.

Право на бришење

Имате право да барате бришење на Вашите лични податоци без непотребно одложување. Ние сме должни да постапиме по ваквото барање ако е исполнет еден од следните услови:

- Личните податоци повеќе не се потребни за целите за кои се собрани или за кои се обработуваат;

- Сте ја повлекле согласноста на која се заснова обработката, а не постои друга правна основа за обработка;

- Сте приговарале на обработката;

- Обработката на личните податоци е незаконита;

- Постои законска обврска за бришење на личните податоци;

Право на ограничувања за обработка

Имате право да ја ограничите обработката на Вашите лични податоци, доколку е исполнет еден од следниве услови:

- ја оспорувате точноста на личните податоци, за период кој ќе ни овозможи да ја провериме нивната точност;

- обработката е незаконита, но се спротивставувате на бришењето на личните податоци, а наместо тоа бара ограничување на нивната обработка;

- Ex.mk нема повеќе потреба да ги обработува Вашите лични податоци, но Вам Ви се потребно за воспоставување, остварување или одбрана на Вашите правни барања;

- Приговарате на обработката, во очекување на верификација дали нашите легитимни интереси преовладуваат над Вашите интереси.

Право на преносливост на податоци

Личните податоци чија обработка ја вршиме со автоматски средства, врз основа на Ваша согласност, имате право да ги добиете во структуриран, вообичаено користен, машински читлив формат или да барате да ги пренесеме овие податоци на друг контролор без мешање од Ex.mkкому му се дадени личните податоци, под услов ако е технички изводливо.

Право на приговор

Имате право да поднесете приговор до Ексквизит дооел Скопје, против обработката на Вашите лични податоци. Во случај на приговор, повеќе нема да ги обработуваме Вашите лични податоци.

Право на повлекување согласност за заштита на податоците

Согласноста за обработка на Вашите лични податоци, имате право да ја повлечете во секое време.

Доколку сакате да остварите некое од Вашите права, може да не контактирате во секое време на:

Телефон: (+389) 2 6153 968

Е-маил адреса: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Офицерот за заштита на личните податоци ќе постапи по барањето без одлагање.

Право на поднесување барање до Агенција за заштита на личните податоци

Доколку сметате дека личните податоци не ги обработуваме согласно ЗЗЛП можете да се обратите до:

Агенција за заштита на личните податоци

бул. „Гоце Делчев“ бр. 18 Скопје

https://www.dzlp.mk/

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Информации за политиката за заштита на личните податоци

Доколку сакате да поставите прашање или да испратите коментар кон нашата политика за заштита на личните податоци, истото можете да го сторите, користејќи ги следните информации:

Е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

На ваше барање, во рок од 15 дена ќе бидете информирани кои од вашите лични податоци, доколку ги има, се прибрани за време на вашите посети на интернет страницата на Ексквизит. Субјектите ќе бидат информирани за постоење на правото на пристап и исправка на нивните лични податоци.

Објава за промени

Доколку има некои промени во нашата заштита на личните податоци ќе бидат напишани во оваа изјава за заштита на личните податоци, почетната страница и на други места за кои сметаме дека се соодветни.

Последна промена: Октомври 2021