fbpx

Можете да одберете неколку начини за плаќање: онлајн со платежна картичка (MAESTRO, MASTER, VISA) и преку про-фактура.

Начинот на плаќање преку интернет е многу едноставен.

Со полнење на својата кошничка, купувачот самиот креира свое корисничко име и лозинка за да изврши наплата на производите. Купувачот во моментот на плаќање треба да знае дека веб страната на Ексквизит го редиректира, односно пренасочува кон безбедносната веб страна на Casys креирана за ваков тип на купување и на таа заштитена страна внесува податоци за својата платежна картичка. По извршената трансакција страната повторно се редиректира на веб страната на Ексквизит.

За овој вид на плаќање Ексквизит има склучено договор со Комерцијална Банка ад Скопје.

 

Технички и безбедносни аспекти за e-commerce услугата

Ексквизит на својата интернет продавница има креирано интерфејс, кој откако купувачот е конектиран на интернет продажното место, го води низ процесот на разгледување и нарачување на производи/услуги. Во моментот на плаќање купувачот се редиректира, односно се пренасочува на заштитена страна на Процесинг центарот, на која се внесуваат податоци за платежната картичка (број на картичка, дата на важење на картичката, cvv). Откако ќе заврши обработката на трансакцијата, се пренасочува повторно во Интернет продажното место, односно на страната на Ексквизит. Со ова Ексквизит нема дополнителна одговорност за чување на доверливи податоци за платежната картичка, која пак го заштитува клиентот од можна злоупотреба на картичката, која може да настане во моментот на компромитирање на овие доверливи податоци.

За e-commerce услугата, Комерцијална Банка ад Скопје има имплементација на 3D Secure технологија, која подразбира дополнителни методи на автентификација (Master Card Secure Code и Verified by Visa) на имателите на платежните картички. Со имплементацијата на 3D Secure технологијата се штити и Ексквизит во процесот на купување од евентуалната можна злоупотреба на платежните картички што се поминуваат преку неговото Интернет продажно место. Освен наведеното, имплементирана е и друга безбедносна мерка, 128bit SSL која е потребна во комуникацијата помеѓу купувачот и процесинг центарот.

 

Упатство: Како да платам?