fbpx

Политика за колачиња (cookies)

Оваа веб страница може да употребува cookies и технологија на следење во зависност од понудените форми. Cookie и технологијата на следење се корисни за прибирање на информации како што се тип на пребарувач и оперативен систем, следење на број на посетители на веб страницата и употреба на веб страницата од страна на посетителите. Cookies исто така придонесуваат кон подобрување на веб страницата и нејзино прилагодување кон потребите на посетителите. Личните податоци не можат да се прибираат преку Cookies.

Кога за прв пат ќе пристапите на било која страна на Ex.mk ќе добиете порака која ќе ве извести дека користиме колачиња. Со кликнување на „се согласувам“, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување на користење на веб страната изјавувате дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии.

Што се колачиња?

Колачињата се мали текстуални датотеки, делови од код, што се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на твојот компјутер при твојата следна посета на нашата веб-страница, со што се овозможува подобро корисничко искуство. Колачињата се зачувуваат на вашиот компјутер или мобилен уред кога ја посетувате веб страната. Кога нареден пат ќе ја посетите истата веб страна, колачињата доволуваат препознавање на вашиот пребарувач. Преку колачињата не се прибираат лични податоци, ниту пак читаат други зачувани фајлови за колачиња од други веб страни. Сите информации кои се меморираат во рамките на колачиња можат да бидат искористени единствено за потребите на интернет услугата на начин на кој нема да биде загрозена твојата приватност. Можете во било кое време да ги оневозможите колачињата, односно да не се согласите со користење на колачиња на начин што при првата посета на наша веб страна во долниот дел од екранот излегува прозорец кој ве информира за нашата Политика за колачиња и ви дава избор дали сакате или не сакате да користите колачиња.

Колачињата кои се директно поставени на веб страната (Ex.mk) се нарекуваат „колачиња од прва страна“. Колачињата кои се поставени на други страни се нарекуват „колачиња од трети страни“. Колачињата од трети страни овозможуваат различни функционалности на нашата веб страна како рекламирање, аналитики или социјални медиуми, не се во сопственост на Ексквизит дооел Скопје и немаме контрола врз нив на тоа како истите ќе бидат користени.

Зошто се користат колачињата?

Колачињата се користат за подобро разбирање на користењето на веб страната од страна на посетители и за подобрување на искуството при нивното користење. Колачињата овоможуват препознавање на корисничките уреди на користење во спредба со претходни посети со цел да се персонализираат рекламите за поголема релевантност кон корисниците. Овие информации можат да се соберат од сите веб пребарувачи и уреди (компјутери, лаптопи, паметни телефони, таблети...), но маркетинг колачињата не содржат лични податоци за корисните.

Нашата веб страна употребува различни видови колачиња. Некои колачиња се поставени од трети сервиси со цел оптимизирање и подобрување на вашето искуство на Ex.mk.

Колачиња кои ги користиме:

Неопходни колачиња-се користат за навигација и за олеснување на вашиот пристап и користење на страната. Тие се неопходни зa пренос на комуникации на мрежата или за снабдување на услуги побарани од вас. Употребата на овие колачиња овозможува безбедно и ефикасно користење на колачињата. Нашата веб-страница бара употреба на овие колачиња за правилно управување или обезбедување на неопходните функции во врска со услугите што ги барате. На пример, нашата веб-страница ги користи овие колачиња за да идентификува доверлив веб сообраќај. Овие колачиња не содржат никакви лични податоци и не може да се исклучат со овие поставки.

Колачиња за аналитика- овие колачиња ни овозможуваат да ја подобриме работата на нашата веб-страна, дозволувајќи ни на нас и на нашите трети даватели на услуги да го препознаваме и броиме бројот на посетители и да видиме како посетителите се движат на нашата веб-страна кога ја користат. Овие колачиња генерираат збирна статистика што не е поврзана со индивидуализиран профил.

Функционални колачиња- овие колачиња се корисни за подобрување на искуството на вашата веб-страна, но не се од суштинско значење. На пример, овие колачиња ни помагаат да препознаеме дека се враќате на нашата веб-страна и да ја персонализираме содржината за вас.

Колачиња за маркетинг- овие колачиња се користат за следење на посетителите низ веб страниците. Целта е да се прикажат реклами кои се релевантни и привлечни за корисникот. Тие ни помагаат да го разбереме купувачкото однесување на нашите посетители, што ни помага да продолжиме да ја подобруваме нашата веб-страна во ваша корист.

Колачиња за маркетинг - колачињата за маркетинг може да бидат и колачиња од трети страни. Информациите собрани преку овие колачиња може да се користат за маркетинг активности на Google Ads, Facebook, Instagram или за рекламирање на други веб-страни кои ќе ги посети корисникот кој претходно ја посетил нашата веб-страна. Google, Facebook, Instagram и други трети страни прикажуваат AdWords односно реклами низ различни интернет страни и апликации кои корисникот ги посетува и користи. Овие реклами се засноваат и на претходни посети на корисниците на нашата веб-страна користејќи колачиња. За повеќе информации во врска со колачињата поставени од трети страни погледнете ги нивните сопствени политики за приватност и колачиња. Како да ги оневозможиш колачињата?

Менито „Помош“ („Help“) во лентата со алатки на интернет-пребарувачот на твојот компјутер ги дава следниве информации за корисниците:

  • Како да го спречиш прифаќањето нови колачиња во пребарувачот;
  • Како да го поставиш пребарувачот да те извести кога ќе примиш ново колаче;
  • Како целосно да ги исклучиш колачињата.

Доколку не ги прифатите колачињата, тогаш постои можност дел од содржината на веб-страницата да не биде достапна, на пример, одредени кориснички релевантни понуди може да не се прикажат правилно. За да се спречи ова, Ви препорачуваме да ги прифатите колачињата, доколку сакате да ги добиете сите функционалности од нашата веб страница.

Постојат многу информации за колачињата кои се достапни во случај да сакате да дознаете повеќе за нив.

Microsoft Internet Explorer:

https://support.microsoft.com/en-gb/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies

Google Chrome:

https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en

Mozilla Firefox:

https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences

Apple Safari:

https://support.apple.com/kb/PH21411?locale=en_US

Општи информации

Политиката за колачиња е дел од Политиката за приватност на Ексквизит дооел Скопје која што објаснува што Ex.mk прави со собраните информации од нашите корисници. За повеќе иформации посетете ја Политиката за приватност. Политиките може да се менуваат и обновуваат повремено. Ве молиме посетувајте ги полтиките за информираност при евенутални промени.

Последна промена: Октомври 2021